Recept: Peču poprvé v životě vegan Vánočku

 

VEGAN ♥

Krásný sváteční den, moji milí.

Pekla jsem poprvé v životě vánočku a tak jsem Vám ji chtěla ukázat, protože si myslím, že se mi docela povedla, na to, že jsem začátečník. 🙂 Tentokrát jsem se inspirovala na soucitne.cz Píšu tentokrát, protože plánuji vyzkoušet více druhů a ta, která bude nej… tu budu péci každý rok. Že by nová tradice? Proč ne? Vůbec se nebráním novým tradicím a zvykům. A věřím, že už jste četli naše každoroční tradice a zvyky, o kterých jsem psala loni a kterých určitě přibude.

Vegan vánočka

600 g hladké špaldové mouky

½ droždí

200 g cukru

1 hrnek mléka (rostlinného)

šťáva z citrónu

8 lžic rozpuštěného tuku (rostlinného)

plátky mandlí

Postup:

    1. Droždí smícháme s vlažnou vodou a troškou mouky, tím vytvoříme hustší kašičku a necháme asi deset minut odstát.

    2. V míse si smícháme mouku s cukrem. Přidáme citrónovou šťávu, rozpuštěný tuk, plátky mandlí, vykynuté droždí a postupně přidáváme mléko. (Množství dle potřeby) Vypracujeme těsto a pokud by bylo řídké, přidáme mouku a pokud by bylo husté, přidáme mléko. Těsto necháme dvě hodiny kynout.

    3. Po dvou hodinách jdeme plést vánočku. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na sedm stejných dílů. Těsto si pomoučíme a z každého kousku si vyválíme pramen, nejdříve čtyři a potom tři na horní vrstvu. Je jen na Vás z kolika vrstev si vánočku upletete, píšu Vám moji verzi. 🙂 Nejlepší je plést vánočku už na podložce na pečení, nemusíte ji potom přemisťovat. Já ji pletla na plechu s pečícím papírem.

    4. Upletenou vánočku potřeme tukem a posypeme mandlemi a dáme péci do předehřáté trouby na cca 45 minut na 160 °C. Jestli je vánočka upečená zkoušíme samozřejmě špejlí.

Po upečení vánočky si ji můžete pocukrovat.

Děkuji Soucitně za inspiraci. ♥

Mám velikánskou radost, že se mi moje první vánočka takto upekla a že všem doma chutnala. ♥ Věřím, že i Vám se povede. Napište mi do komentáře, jak se Vám peklo.

S láskou, Kristi ♥

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *