Kringel, vánočka nebo mazanec

 

VEGAN ♥

Je jedno jaký tvar tomuto těstu dáte, důležité je, že chutná skvěle ať už je to vánočka, mazanec nebo kringel. Inspirovala jsem se receptem na Soucitně.cz jen jsem kringel udělala z poloviční dávky.

Věnec, vánočka nebo mazanec

300 g hladké mouky

½ droždí

100 g cukru

½ hrnku mléka (rostlinného)

šťáva z citrónu

4 pl rozpuštěného tuku (rostlinného)

plátky mandlí

můžete přidat rozinky, brusinky, ořechy

Postup:

  1. Nadrobené droždí smícháme s vlažnou vodou a troškou mouky, tím vytvoříme hustší kašičku a necháme asi deset minut odstát.

  2. V míse si smícháme mouku s cukrem. Přidáme citrónovou šťávu, rozpuštěný tuk, vykynuté droždí a postupně přidáváme mléko (množství dle potřeby). Vypracujeme těsto a pokud by bylo řídké, přidáme mouku a pokud by bylo husté, přidáme mléko. Těsto necháme dvě hodiny kynout.

  3. Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, rozdělíme na dva stejné díly. Těsto si pomoučíme a z každého kousku si vyválíme pramen, oba prameny zapleteme a spojíme ve tvaru věnce.

  4. Upletený věnec potřeme tukem a posypeme mandlemi a dáme péci do předehřáté trouby na cca 30 minut na 160 °C. Jestli je věnec upečený zkoušíme samozřejmě špejlí.

Děkuji Soucitně za inspiraci ♥

Kristi ♥

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *